Първи учебен ден в Украйна. Близо половин милион деца ще учат дистанционно. Останали се

...
Първи учебен ден в Украйна. Близо половин милион деца ще учат дистанционно. Останали се
Коментари Харесай

Първи учебен ден: Децата на Украйна се връщат в класните стаи

Първи учебен ден в Украйна. Близо половин милион деца ще учат дистанционно. Останали се завръщат в класните стаи, но от съображения за сигурност те са под земята - в бункери. 

Като всички деца и украинските се вълнуват около първия образователен звънец, тъй като ще могат да се видят с приятелите си. Или най-малко тези, които ще се върнат в класните стаи. Близо половин милион украински деца ще учат отдалечено. А разказите за войната са неизбежна част от първия образователен ден. 

 
Изплаших се, когато чух звука от гърмежа на учебното заведение, тъй като ударната вълна счупи стъклото ни, а майка ми беше съвсем прикована към стената от вратата. Един прозорец и един полилей едвам не паднаха върху мен.
Карина Мужика
Разплаках се, откакто бомбардировките поутихнаха. Осъзнах, че учебно заведение към този момент няма да има и това просто е краят.
София Жир

Въпреки че част учениците стартират учебно заведение, занятията няма по какъв начин да бъдат извършени по метода, по който те помнят. Заради съображения за сигурност, те ще учат в бункери.

 
Наистина да видя учебно заведение, в което всяка класна стая е подземен, беше нещо, което безусловно в никакъв случай не съм виждала. Знаете, че нормално класните стаи имат прозорци, от които се виждат на открито. Тези деца обаче не разполагат с този разкош и просто привикват с този метод на живот, в който би трябвало непрекъснато да се пазят от възможни набези, а това не е, не е това, с което би трябвало да се сблъсква всяко дете.
Катерин Ръсел, изп. шеф на УНИЦЕФ

Украинският президент Володимир Зеленски насочи благопожелание към учениците, изпълнено с вяра за бъдещето.

 
Въпреки всички закани. Въпреки стремежите на врага, ние няма да се откажем от желанието за живот. Вашето предпочитание. Копнежът да обичаме и да имаме другари, да се развиваме и израстваме, да пазиме наследството на родителите си и да научаваме нови неща. Тоест да се учим и да ставаме по-силни. Това е, което прави тази образователна година толкоз специфична.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

А в това време образователната година стартира и в Русия под съпровода на празнични шествия и развети флагове.

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР